Les Constitucions Catalanes

Tractat d'Almisrà

Tractat de Corbeil

La guerra dels Segadors

El Tractat dels Pirineus

Felip V

Carles III

El Pacte de Genova

11 de Setembre

 El Tractat d’Utrech

Decrets de Nova Planta

Carles IV

Ferran IV

Napoleó Bonapart

Les abdicacions 
de Bayona

La Constitució
de Baiona

Josep I d’Espanya

Annexió de Catalunya

El govern català de Napoleó

La guerra del francès

Tractat de Valençay

La Constitució 
de Cadis

Altres Constitucions

El Decret de Nova Planta no es en vigor

Carles IV de Castella

Va succeir el seu pare en morir aquest el 1788.. Va accedir al tron amb una àmplia experiència en els assumptes d'Estat, però la repercussió dels esdeveniments esdevinguts a França l'any 1789 i el govern a les mans de la seva esposa Maria Lluïsa de Parma i l'amant d'aquesta, Manuel Godoy van frustrar les expectatives amb què va iniciar el seu regnat.

La presència de soldats francesos en territori espanyol va augmentar l'oposició cap a Godoy, enfrontat amb els sectors més tradicionals per la seva política reformista i entreguista cap a Napoleó. 

A finals de 1807 es va produir la Conjura d'El Escorial, conspiració encapçalada per l'infant Ferran, Príncep d'Astúries, que pretenia la substitució de Godoy i el destronament del seu propi pare. Però frustrada, el propi Ferran va delatar els seus col•laboradors. 

El març de 1808, davant de l'evidència de l'ocupació francesa, Godoy va aconsellar els reis que abandonessin Espanya. Produint-se llavors el Motí d'Aranjuez, aixecament popular contra els reis aprofitant la seva presència al palau d'Aranjuez. Godoy va ser empresonat pels amotinats i Carles IV, davant del caire dels esdeveniments, va abdicar en el seu fill Ferran VII d'Espanya.

Napoleó, recelòs davant del canvi de monarca, va convocar la família reial espanyola a una trobada a la localitat francesa de Baiona. 

Ferran VII, sota la pressió de l'Emperador francès, va tornar la Corona a Carles IV. Aquest la va lliurar a Napoleó que va designar nou rei d'Espanya al seu germà Josep Bonaparte.

Carles IV va romandre presoner de Napoleó fins la derrota final d'aquest el 1814; però aquell any va ser Ferran VII el recanvi al Tron espanyol, mantenint el seu pare desterrat per temor a què li disputés el poder. Carles IV i la seva esposa van morir exiliats a la cort papal de Roma on morí el 19 de gener de 1819.

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_IV_d%27Espanya
 

CONTINUEU