Les Constitucions Catalanes

Tractat d'Almisrà

Tractat de Corbeil

La guerra dels Segadors

El Tractat dels Pirineus

Felip V

Carles III

El Pacte de Genova

11 de Setembre

 El Tractat d’Utrech

Decrets de Nova Planta

Carles IV

Ferran IV

Napoleó Bonapart

Les abdicacions 
de Bayona

La Constitució
de Baiona

Josep I d’Espanya

Annexió de Catalunya

El govern català de Napoleó

La guerra del francès

Tractat de Valençay

La Constitució 
de Cadis

Altres Constitucions

El Decret de Nova Planta no es en vigor

el Tractat d'Utrech

El Tractat d'Utrecht és un tractat de pau signat a Utrecht (Països Baixos) l'11 d'abril de 1713, entre el Regne de la Gran Bretanya i el Regne de Portugal per una part i França i Espanya per l'altre,  per donar fi als conflictes provocats per la Guerra de Successió Espanyola. Aquest tractat no va ser acceptat per territoris de la Corona d'Aragó; així gran part de Catalunya p.e. va seguir lluitant fins el 1714, en què va ser derrotada per les tropes de Felip V. Aquest tractat contravenia el Jurament per les Illes, perquè atorgava Menorca a la Gran Bretanya i aquesta contravenció permetia la resistència contra Felip V de Borbó.

Anglaterra i Portugal van signar el Tractat d'Utrecht (1713) i els catalans es van quedar definitivament sols. Els catalans no van voler deposar les armes i van seguir resistint fins que les tropes felipistes van trencar el setge de Barcelona l'11 de setembre de 1714.

Amb la signatura del Tractat els anglesos obtenien més beneficis que no pas seguint amb la guerra. L'any 1713, quan es va signar el Tractat d'Utrecht, el problema s’havia traslladat i si fins aleshores havien recolzat a l'Arxiduc Carles, ara havien de controlar-lo.

Pels tractats d'Utrecht, Espanya va perdre, a més de Gibraltar i Menorca que passaren a mans britàniques, Sicilia, que passà a la Casa de Savoia i Sardenya a Austria (ambdós territoris formaven part de la Corona d'Aragó des de feia gairebé 5 segles) a més de Sicilia (també territori de la Corona d'Arago), Flandes, i la resta de territoris europeus de la Corona d'Espanya.
 

Tractats

Text del tractat entre Espanya i Anglaterra

Entre França i Anglaterra, 11 d'abril de 1713 

Entre França i la república de les Set Províncies Unides , 11 d'abril de 1713 

Entre Anglaterra i Espanya, 13 de juliol de 1713 

Entre França i Àustria, 7 de març de 1714, anomenat també Tractat de Rastatt

Entre Espanya i Àustria, 7 de setembre de 1714, anomenat també Tractat de Baden
 

font : http://ca.wikipedia.org/wiki/Tractat_d%27Utrecht
 

CONTINUEU